Wat is VPN en welk protocol is het beste?

Wanneer u online gaat, verstuurt u constant gegevens en ontvangt u gegevens terug. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding aanvragen en die afbeelding vervolgens als download ontvangen. Normaal gesproken worden gegevens van uw apparaat rechtstreeks naakt naar het internet gestuurd en kunnen ze worden bekeken door uw internetprovider (ISP), of mogelijk anderen als ze worden onderschept. Als u een VPN of Android VPN app gebruikt, installeert u clientsoftware op uw apparaat en deze sluit aan op de software op de server van de VPN-provider elders. Deze twee apps maken een link – een gecodeerde ‘tunnel’ tussen hen, en uw gegevens worden in plaats daarvan verwijderd voordat ze het internet op gaan. Op deze manier kan uw internetprovider, of iemand anders die de gegevens probeert te onderscheppen en bekijken, er geen idee van krijgen omdat ze zijn gecodeerd. Bovendien lijkt de oorsprong van de gegevens de VPN-server te zijn – het uitgangspunt van uw ‘virtuele netwerk’ – en niet uw eigen apparaat en dit heeft voordelen.

Welke vpn-protocol kan ik het beste gebruiken?
Een VPN protocol is een reeks regels of instructies die bepalen hoe uw gegevens worden gerouteerd tussen uw computer (of ander apparaat) en de VPN-server. VPN-providers vertrouwen op protocollen om een ​​stabiele en veilige verbinding te garanderen. Protocollen hebben unieke specificaties die op basis van de omstandigheden voordelen bieden aan de VPN-gebruiker. Sommigen zijn misschien gespecialiseerd in privacy, terwijl anderen de nadruk leggen op snelheid. VPN’s gebruiken verschillende protocollen, afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt (zoals Android VPN voor smartphones) wat u wilt doen en hoe u het wilt doen. Als u bijvoorbeeld thuis naar Netflix kijkt, kan het geen kwaad om een ​​VPN-protocol te kiezen met minder beveiligingsmaatregelen om uw internetverbinding te versnellen. Op deze manier kunt u meer tijd besteden aan het verdiepen van uw favoriete tv-programma in plaats van te wachten tot het is geladen. Het tegenovergestelde is van toepassing wanneer u online dingen doet die een risico vormen voor uw gegevens, zoals winkelen en bankieren op een onbeveiligd netwerk. Terwijl u uw opties onderzoekt als het gaat om VPN-software, zullen de meesten u vertellen over de VPN-protocollen die ze ondersteunen. Om volledig te begrijpen wat dit betekent en hoe dit van invloed kan zijn op de manier waarop u op internet surft, is het het beste om de ins en outs van de verschillende soorten VPN-protocollen te kennen.

Hoe de beste VPN protocollen werken


Het protocol binnen de VPN is de gebruikte technologie die verschillende coderingsstandaarden biedt voor de overdracht van gegevens. Wanneer u een actieve verbinding met een VPN heeft, leidt het protocol de gegevens tussen uw apparaat, de server en weer terug. De meest populaire en beste VPN providers zijn degenen die de meeste protocollen hebben waar hun gebruikers toegang toe hebben. Daarom investeren deze VPN providers hun tijd en energie om de beste protocollen op de markt op te nemen. Betaalde VPN-services hebben doorgaans een open source-protocol met SSL-coderingstechnologie (Secure Socket Layer). Andere betaalde services gebruiken extra versleutelingslagen zoals IPsec en Layer 2 Tunnel Protocol (L2TP).